Бебето на пет месецаСеди самичко
До сега вашето бебе показва стремителен физически растеж.
Ако го поставяте по корем, то ще разперва ръце и крака и извива гръб , а когато е по гръб , то ще вдига глава и рамена . То може да дори сяда за момент без помощ – стойте наблизо, обаче, за да го задържите. Обградете го с възглавници, за да смекчите възможното падане . Насърчавайте го да играе по корем. Така, вдигайки глава и гърди, за да вижда играчки или вашето лице, то развива мускулите на врата си и контролът на главата, нужни му за седене. Ако го поддържате под мишниците, стъпило на бедра ви, то ще подскача нагоре-надолу . Сега то по-лесно слага неща в устата си.

Повтаря любимите си звуци
То прибавя нови звуци към езиковия си репертоар и сега обича да прави мехурчета с уста. В този възраст е обичайно за бебетата да са очаровани от новооткритите им способности и те се забавляват с тях за известно време. Това е нормален еволюционен процес . Повечето бебета упражняват едно умение до усъвършенстването му преди да преминат към следващото. Да чувате един и същ звук отново и отново може да ви подразни, но учейки се на търпение сега, ще подготвите за безкрайният низ на “ НЕ “ и “ ЗАЩО “, които ще чувате от бебето след година.

Достатъчно силно да се храни само
Въпреки, че може да държи бутилката си сега, не подпирайте вашето бебе и не му позволявайте да се храни все още само. То ще може да става по-добре само и хваща малки предмети след 6-тия месец. Този месец продължавайте да храните бебето като го държите и гушкате. То много скоро яростно ще започне се бори за независимостта си и ще се съпротивлява на опитите ви да го целувате и гушкате. Бебето ви вече вероятно показва повече знаци, че е готово за твърда храна – от намален рефлекс за засукване до висш интерес към храните, които вие и другите хора ядат.
Сега вие може да превърнете яденето във време за семейството. Вие и вашият партньор трябва да се опитате поне от време на време да се храните с вашето бебе. То ще се радва да ви гледа как ядете и като резултат може дори да яде повече. Яденето с вас за него се превръща в трупане на социален опит.

Учи за връзката причина – ефект
Способността на вашето бебе да взаимодейства с вас, с други хора и със заобикалящия го свят расте ежедневно. В този етап, то може да започва да играе прости игри, с които започва да разбира, че простите действия имат резултати. То може да изпуска предмети само, за да гледа как ги вдигате или как и къде те падат . По добре е да свикнете с непрестанното му бърборене защото в близките няколко седмици, то ще бъде придружено от пристъпи на кикотенията .

Може да вижда малки обекти и цветови нюанси
Бебето ви вижда по-добри и по-добре много малки обекти и с лекота проследява местещи се предмети. Сега детето ви може да разпознава обекти дори само ако види част от него – основа на игрите на криеница , които ще играете в идващите месеци.
Докато преди вашето бебе учеше да различава между основните цветове сега то започва да забелязва и минимални разлики в пастелни цветове .

Магията на звука
Сега бебето ви осъзнава, от къде идват звука, и то ще се обръща бързо към посоката от където идва всеки нов звук. Един от най-интересните начини да привлечете вниманието му е да дрънкате с връзка ключове. Камбанките също лесно привличат вниманието му. Бебето ви сега може да ви гледа съсредоточено в устата когато говорите, да се опитва да ви имитира и да издава звуци на съгласни като “ М “ и “ Б“. Много 5 месечни бебета могат да разпознаят собственото си име . Можете да забележите това, ако вашето бебенце завърта глава когато го извикате по име или говорите за него с други

Лесно се разсейва сега
Когато вашето бебе започва да мрънка в супермаркетът сега, вие можете да да отвлечете вниманието му за малко. Опитайте да го залъжете с някоя физиономия или с играта “Буба лази“. Пляскайте с ръце или му дайте нещо да държи, може и да му говорите също.

Разрастване спектъра от чувства
Бебетата не могат да изразяват чувствата си по същия сложен начин, по който възрастните го правят. Те лесно показват кога са ядосани, отегчени, или щастливи, но не могат да изразяват любов или смях в първите няколко месеци. Това започва да се променя сега. През петия месец бебето показва силната си привързаност към вас вдигайки ръце, когато иска да бъде вдигнато и плачейки, когато вие напускате стаята. То също може да ви прегръща и целува. Едва сега то започва да разбира шегата – ще се смее на забавни физиономии или пози и също ще се опитва да ви разсмеете.
За много родители, сега започва забавата. Ще усетите как се вдетинявате като правите смешни физиономии и издавате безсмислени звуци, играете пантомима или подражавате.

Развива ли се моето бебе нормално?
Запомнете, всяко бебе е уникално и се развива със собствена скорост. Достига до новите социални етапи когато му дойде времето. Това просто са напътствия, какви възможности може да достигне бебето ви- ако не сега, то много скоро.

И още, ако вашето бебе е родено преждевременно, вероятно ще забележите, че то ще има нужда от повече време преди да може да прави същите неща като други деца неговата възраст. Не се безпокойте. Повечето доктори отчитат развитието на преждевременно роденото дете от датата на термина и оценяват уменията му в съответствие с това. Ако вие имате някакви въпроси за развитието на вашето бебе, обадете се на вашия педиатър .

Автор: www.babycenter.com

Снимка: www.babycentre.co.uk