Бебето на два месецаНасочва се към по – сложни цветови гами

На този етап, бебето започва да променя по-ранните си предпочитания към пъстри или двуцветни предмети, вече към по-детайлни и сложни дизайни, цветове и форми. Показвайте му такива и му позволявайте да докосва по- голямо разнообразие от предмети. Добър избор на такива са пластмасови формички за сладки, меки топки и плюшени животинки.

Различава познати звуци

Вашето бебе вече може да различава познати гласове от други звуци и става по–добър слушател. То може да ви покаже дори че има слух за звуците от обкръжаващата го среда. Забележете как се обръща да види, от къде идват определени звуци.

Продължителен говор (дори едностранен) може да помогне на бебето да добие чувство за пространство. Може дори да гледа устните ви докато говорите, очудено как се случва това.

Ако имате някакви съмнения относно слуха на бебето, споменете това на вашият лекар. Дори слуха му да е вече проврен, могат да се появят нови проблеми.

Ако бебето спи през нощта (пет или шест часа) вие сте едни от малкото късметлии. Повечето двумесечни бебета все още се будят по малките часове. Но дори бебетата, които не спят през нощта на този етап би трябвало да спят и да стоят будни на по – големи интервали, вместо да заспиват и да се будят често. Вашето бебе най- вероятно ще има от два до четири по- дълги периоди на спане и до десет будни часа в денонощието.

Интересно: Дали бебето е нощен бухал или сутришна чучулига, спи по-дълго или по–кратко, тези факти най – вероятно ще въжат през цялото детство.

Четенето на вашето бебе, дори в тази ранна възраст си струва. Четейки, вие му помагате да развие слух за ритъма на езика. Променяйки тона на гласа си чрез използване на акценти, и пеейки ще привлечете интереса на бебето дори повече. Ако това не се случи и бебето загуби интерес докато му четете, опитайте нещо друго или го оставете да си почива. Ръководете се от неговите реакции.

Ще намерите множество хубави книги, които може да четете на бебето. Избирайте картонени книги, които имат големи , пъстри картинки, семпъл текст – или дори книги без текст, които имат картинки, по които вие да разказвате. На този етап не е нужно да се придържате към книги за определена възрастова група. Дори книги предназначени за по – големи деца могат да привлекат вниманието на бебето стига да имат изчистени, ясни образи и пъстри цветове.

Автор и снимка: www.babycenter.co.uk