Бебето на осем месецаСеди, пълзи и стои
Навършило осем месеца, вашето бебе вероятно умее да седи добре, без да е подпряно, а може би пълзи или се влачи по дупе. Вероятно започва и да се изправя, като се държи за мебелите. Всъщност, ако подпрете бебето си на канапето, то вероятно ще успее да се задържи, като стиска с всичка сила.
Тази новооткрита подвижност означава, че бебето ви навлиза в царството на паданията и неочакваните сблъсъци. Те са неизбежна част от детството и макар сърцето ви понякога да подскача, опитайте се да се радвате, докато гледате как бебето ви открива заобикалящия го свят и установява какви са границите на възможностите му. Като сдържате вътрешното си желание да защитите детето си, вие ще му позволите да расте и да се учи само. Затова пък е положете всички усилия да направите дома си безопасен за детето. Например следва да закрепите здраво всички чупливи предмети (така че да не падат) и да държите паянтовите мебели в стаи, където бебето много-много не стои.

Използва ръцете си
Бебето може да започне да се оглежда за изпуснати предмети и да ги сочи с показалец. Освен това сръчно използва пръстите си, за да загребе парче храна и да го стисне в юмручето си. Научило се е също така да разтваря дланта и пръстите си, за да пуска и хвърля предметите. Вероятно започва да усъвършенства хващането с палец и показалец – тази деликатна маневра, която ще му позволи да хваща мънички предмети.

Става по-емоционално
Чувствата на вашето бебе вече стават по-очевидни. То може да прави разни неща, като например да праща целувка на познати хора, и ще повтори номера, ако го аплодирате достатъчно. През следващите няколко месеца детето ви може да се научи да преценява и имитира настроения и да показва първите признаци на съчувствие. Например може да заплаче, ако види плачещ човек.

Справяне с раздялата
На тази възраст повечето бебета обичайно вече показват признаци на страх от раздяла. Вашето дете може би е срамежливо или притеснено в присъствието на непознати, особено когато е уморено, а ако вие не сте край него и не може да ви види, може и да се разстрои. Макар да е трудно да гледате бебето си толкова нещастно, за него е важно да преживее този етап. Когато оставите бебето си и после се върнете, доказвайки, че винаги ще се връщате, вие му помагате да развие доверието си и способността си да се привързва към други хора.
Когато оставяте бебето си, целунете го, прегърнете го и му кажете, че ще се върнете. Ако е изплашено или направо паникьосано, отделете допълнително време, за да го успокоите и да го приласкаете. Трудно е да не се разплачете заедно с него, но ако се разстроите, само ще удължите агонията му. Би било добре някой друг, когото детето добре познава (а не нова детегледачка) да го успокои. Ако бебето ви посреща с неспокойство нощната раздяла, отделете допълнително време за четене, гушкане и тихичко пеене, преди да го сложите да спи.
Някои бебета се справят добре с раздялата, а други не – зависи от темперамента. Всяко дете е различно, както и количеството на необходимите уверения. Ако знаете, че вашето бебе има нужда от повече утеха, не се притеснявайте да му я дадете и не смятайте, че само протакате процеса. Вие познавате детето си по-добре от всеки друг, тъй че следвайте инстинктите си.

Изследва предметите
Повечето бебета вече изследват предметите, като ги разтърсват, удрят, пускат или хвърлят, преди да се върнат към изпитания метод на лапането. Те започват да проумяват, че с предметите могат да се правят разни работи. Гледайте покрай детето да има безопасни неща, които да удря, да натиска, да извива, тръска, пуска и отваря; всичко това ще го очарова.
На този етап бебетата обичат да гледат как разни неща падат, биват вдигани (от вас, разбира се) и отново хвърлени на земята. С това бебето ви не цели да ви ядосва; просто намира гледката за интересна и естествено иска да я вижда отново и отново.
Освен това бебето ви разбира как предметите се съотнасят един към друг. Например то си дава сметка, че по-малките неща могат да се вместят в по-големите. Освен това лесно ще открият скрит от вас предмет. През следващите няколко месеца то ще започне да използва предметите по предназначение – да реше косата си, да пие от чаша и да бърбори по телефона-играчка. Наблюдавайте как ще започне да посочва или поглежда вярната картинка, когато назовете нарисуваното на нея – особено ако е нещо познато (като очи, нос и уста) или любимо (например куче или гумено пате).

Подобряване на зрението
Зрението на вашето бебе – някога най-много 20/40 — вече е почти като на възрастен по яснота и дълбочина на възприятието. Въпреки че все още вижда по-отчетливо наблизо, отколкото надалеч, зрението му е достатъчно добро, за да разпознава хора и предмети от другия край на стаята.

Автор www.babycenter.com

Снимка: www.babycentre.co.uk