Бебето на седем месецаПодскачане
Крачетата на вашето бебе вече могат да поемат част от тежестта му и подскачането се превръща в любимо занимание. Нещо повече, вероятно то вече умее да седи самостоятелно (което оставя ръцете му свободни за изследователска дейност) и да се завърти, за да достигне някой желан предмет. Може дори да успее да се плъзне по корем от седнало положение, като се подпира с ръчички.

Усъвършенства хващането
Фините двигателни умения също не закъсняват. Вероятно бебето ви вече умее да сграбчва предметите само с една ръчичка и да ги прехвърля без затруднения от едната ръка в другата. Може би също така умее да пляска с ръце и да отпива от чаша с две дръжки (с ваша помощ). Не след дълго ще откриете, че нивото на шума във вашия дом се покачва драматично не само заради бебешкото бърборене, а и защото наследникът ви е открил колко забавно е да удряш предметите един в друг.
За да насърчите фината двигателна дейност, поставете играчка съвсем леко извън обсега на бебето си и гледайте как то се опитва да я докопа. Ако заплаче, защото не може да я достигне, дайте му спокойни насърчения – но не и играчката. Бебето само изразява фрустрацията си и ще стане по-уверено физически много по-бързо, ако не му улеснявате прекалено живота. След няколко опита ще може да се наведе да хване предмета и после отново да се изправи. Разбира се, това ще му подскаже някои идеи и скоро то ще се люлее напред-назад на ръце и крака и може да пълзи или да се търкаля из стаята. Улеснете го, като го облечете в свободни, удобни дрехи.

Първи зъбчета
Макар пробивът на зъбчета да може да започне още към 3-ия месец или чак към 12-ия, повечето бебета се сдобиват с първите си зъбки (обичайно долните резци) горе-долу по това време. Не се притеснявайте, ако между тях има разстояние – зъбчетата често пробиват под различни ъгли и всякакви дупки ще се запълнят, когато и двайсетте млечни зъбчета се покажат. Когато никнат зъбките, бебето ви ще се лигави още повече и ще експериментира със звуци, защото се нагажда към тези странни нови неща в устата си.

Бебето изпитва авторитета ви
Вече сигурно ви се е случвало да обяснявате на бебето си, че телефонът не е играчка. Или пък може би ви се налага да му напомняте да не хвърля дрънкалката в лицето ви. Всъщност на тази възраст вашето бебе може да започне да изпитва авторитета ви, като отказва да следва указанията и увещанията ви. Когато се дърпа, то не е непослушно, а просто любопитно човече, което трудно помни по-дълго от няколко секунди. Най-добрата тактика е просто да кажете не, а после да отвлечете вниманието му.

Наченки на страх от раздяла
Ако бебето ви нервничи, когато е далеч от вас през деня, вечерта тази загриженост ще се увеличи. Когато се събуди нощем, дори и за миг, то ще знае, че сте наблизо, и гласовито ще се опита да привлече вниманието ви. Ще се разкъсвате между силното желание да го вземете на ръце и да го прехвърлите в леглото при себе си и гласовете на всички онези, които ви казват, че така ще го разглезите. Не се притеснявайте: няма да му навреди, ако го вземате в леглото от време на време, но не и постоянно; когато страхът от раздялата изчезне, отново ще можете да го научите да спи само. Разбира се, ако принципно си спите заедно, то този проблем не стои пред вас.
Нежеланието на бебето ви да се отделя от вас може да ви доставя удоволствие или понякога направо да ви фрустрира. И в двата случая би било полезно да напълните един кош играчки и да местите него и бебето от стая в стая, за да можете хем да си свършите работата, хем да се радвате на взаимната си компания.

Разпознавателни умения
Бебето ви вече активно следи игрите на криене и може да си спомни, че кукличката изскача в края на песента. Освен това разпознава различните интонации и може да избухне в сълзи, ако ви чуе да се карате.

Съотнасяне
Вашето бебе започва да разбира как предметите се съотнасят помежду си в триизмерното пространство. Някои бебета започват да сортират играчките, групирайки например кубчетата си по размер. А ако се радва на отражението си в огледалото и вие внезапно изникнете зад него, то може да се обърне, за да ви потърси, вместо да смята, че се намирате в самото огледало.
Сигурно сте забелязали, че простата игра на „ку-ку!“ кара бебето ви да се залива от смях. То вече разбира, че нещата съществуват дори извън обсега на погледа му и обича игри, при които хора и предмети изчезват и се появяват. Всъщност, един от най-лесните начини да заглавикате седеммесечно бебе е като скриете играчка под някое одеяло и го оставите да я открие.

Стимулиращи играчки и игри
Бебето ви обича да повтаря една и съща игра, защото предсказуемостта му харесва. В допълнение към играта на „ку-ку“ (виж по-горе) добавете към репертоара си класики като „буба лази“.
На тази възраст бебетата гравитират към плюшени животни, големи и малки. Най-вероятно едно от тях ще се превърне в любимия вдъхващ сигурност предмет и скоро ще бъде покрит със слюнка и ще ви придружава навсякъде. Когато добавяте нови членове към своето плюшено семейство, избирайте меки и здраво ушити приятелчета. Други добри играчки включват топки, гевречета от плат и големи, меки кукли.
Ако бебето ви си има една-две любими играчки, може да откриете, че изразът „лесно като да вземеш бонбонче от бебе“ вече не важи. Досега може и да е било лесно да измъквате нещата от ръцете му, но сега действията ви ще бъдат посрещнати от шумни протести.

Нормално ли се развива детето ми?
Не забравяйте, че всяко бебе е неповторимо и достига различните етапи на физическото си развитие със своя собствена скорост. Този преглед цели само да ви ориентира за уменията ви, които вашето бебе има потенциал да развие – ако не сега, то в скоро време.
А ако бебето ви е преждевременно родено, вероятно ще мине известно време, преди то да започне да прави същите неща като другите деца на неговата възраст. Не се притеснявайте. Повечето лекари оценяват развитието на преждевременно роденото дете спрямо датата на термина, а не спрямо рождената му дата.

Автор www.babycenter.com

Снимка: www.babycentre.co.uk