Бебето на три месецаДържи си главата стабилно
През този месец вашето бебе сигурно успява да си изправи главата и да я задържи така няколко минути, докато лежи по гръб. Поддържано в седнало положение, би трябвало стабилно да държи главата си вдигната. Легнало по корем, вероятно ще го видите как опитва да повдигне главата и раменете си, като че ли прави мини лицеви опори. Ще го окуражите, ако застанете пред него, размахвайки играчка.

По-добра координация на ръце, крака и длани
Вашето бебе вече може да маха с ръце и да рита с крака. Коленните и тазобедрените му стави стават все по-подвижни, и съответно ритниците му – по-здрави. Ако го задържите изправено с краченца на пода, би трябвало да „стъпва“, натискайки стъпалата си надолу. Може да движи ръцете си заедно и да разтваря пръстчетата си, въпреки че сигурно ще използва стиснат юмрук, замахвайки към висящ предмет (разбира се, посягането към предмет или друга играчка само по себе си е прогрес в развитието му). Насърчавайте движенията на дланите, размахвайки играчка, за да видите дали ще я сграбчи.

Режимът на съня става по-лесно управляем
Някъде около края на 3-тия месец лишените от сън родители могат да си отдъхнат. В периода от 3 до 4 месеца започва да се установява режимът на сън на вашето бебе. Много бебета дори вече могат да спят през цялата нощ, макар че от време на време все още се будят. Възможно е обаче някои деца да започнат да спят през цялата нощ (което до края на първата година означава само 6 часа без прекъсване) едва в следващите 3 до 6 месеца, така че не се притеснявайте, ако бебето все още ви буди през нощта.

Ясно разпознава мама и тати
До навършване на 3 месеца, а може би и по-рано, вашето бебе вече е привързано към вас и разпознава лицето ви. Най-вероятно то все още се усмихва на непознати, особено ако го гледат право в очите и му гукат или говорят. Но то вече започва да си изяснява кой кой е в неговия живот и да предпочита дадени хора пред други. Теменният дял от мозъка, който ръководи координацията между ръцете и очите и ни позволява да разпознаваме обекти, се развива с бързи темпове. А слепоочният дял, отговарящ за слуха, говора и мириса, също става по-възприемчив и активен. Така че, когато вашето бебе чуе гласа ви, сега то може да погледне директно към вас и да започне да гука или да се опитва да ви отговори.

Започнете да му четете
Усилието да четете на детето, независимо от възрастта му, ще бъде възнаградено. То помага на бебето да се научи да възприема разликите в интонацията и ритъма на езика – всъщност промяната на височината на вашия глас, използването на ударения, пеенето и вокализирането, ще направят слуховата връзка между вас и вашето бебе много по-стимулираща. Не се притеснявайте обаче, ако то се обърне на другата страна или загуби интерес, стимулирайте го като опитате нещо ново или му дадете време да си почине. Координирайте действията си според неговите реакции и интерес.
Има много хубави книги, които бихте могли да четете на вашето бебе. Избирайте книги от картон с големи ярки илюстрации и простичък текст, може дори да вземете книги без текст и вие да съчините разказа по картинките.
По това време не е нужно да се съобразявате стриктно с възрастови ограничения. Книги, направени за по-големи деца с ясни оживени образи и ярки цветове, могат да запленят бебето. Можете дори да му почетете поезия, писана за възрастни. Това, което вашето бебе не разбира, въпреки всичко ще го възхити с мелодичността си (вероятно вие също ще се позабавлявате).

Ранно развитие на езика
Това е важен период, през който словесните стимули са от изключително значение за Вашето бебе. Уловете момента и привлечете вниманието му с множество думи и звуци. Скорошни изследвания свързват интелигентността с броя думи, които детето чува през първата година от живота си. Сега е моментът да изградите добра основа. Дори посещенията в магазина могат да се превърнат във възможност да стимулирате детето си – разхождайки се между щандовете, посочвайте различните стоки и казвайте имената им. Вашето бебе все още не може да повтори думите, но съхранява информацията в бързо развиващата се памет.
Бебе, растящо в двуезично семейство, ще получи двойно обучение, ако редовно чува да се говорят и двата езика. Ако искате бебето ви да научи повече от един език, опитайте се да повтаряте всяка фраза на двата езика, или пък нека всеки от родителите му говори на различен език.

Развива се усещането за допир
Стимулирайте усещането за допир на вашето бебе с различни материали като кожа, салфетка, гъба, хавлия или пък потърсете книги, които превръщат докосването в част от четенето. Докосването, гушкането и масажирането на вашето бебе, както и усещането на минаващия покрай него въздух, докато го носите, са чудесни начини да го успокоите и дори могат да увеличат неговата възприемчивост и концентрация.

Започва да взаимодейства с околните
Вашето бебе е настроено на вълна „приемам“, вадейки си изводи за околния свят. До този момент, то вероятно вече е започнало да реагира с усмивка на образа си в огледалото (бебетата много обичат да се гледат) и може да спре да суче палеца си или бутилката, за да слуша вашия глас. Като му гукате или издавате различни звуци, и като описвате дори и най-баналната домакинска работа, с която се захващате, вие не само се свързвате с него, но и го насърчавате да се изразява. Дори и с околните вашето бебе става все по-оживено, опитва се да привлече вниманието им като пуска усмивки, гука и гука. Забавлението наистина започна. Когато сте с приятели, дръжте го наблизо, за да може да чува богатството на комуникацията между хората.

Нормално ли се развива бебето ми
Запомнете, всяко бебе е уникално и се развива по свой си начин. Описаните по-горе събития са просто насоки към това, което вашето бебе има потенциал да постигне – ако не точно сега, то много скоро.
А ако бебето ви е родено преждевременно, най-вероятно ще откриете, че то има нужда от време, преди да се научи на нещата, които правят връстниците му. Не се тревожете. Повечето доктори преценяват развитието на преждевременно роденото дете спрямо датата, на която е трябвало да се роди, и в зависимост от това оценяват уменията му.
Ако имате някакви въпроси за развитието на Вашето бебе, обърнете се към личния му лекар.

Автор www.babycenter.com

Снимка: www.babycentre.co.uk