Бебето на четири месецаБебето на 4 месеца

Изследвания показват, че бебето вече разбира всички основни звуци, които изграждат родния му език. Между 4 и 6 месеца , бебето ви ще развие способността си да прави някой основни вокални звуци, което значи че може да чуете думичките, за които мечтаете „ма-ма“ и „та-ти“. Експертите по детско развитие казват, че е твърде рано бебето ви да свързва тези звуци с вас и партниора ви , но това едва ли ще ги направи по-малко вълнуващи за вас.

Може да окуражавате опитите на бебето да комуникира, като повтаряте или имитирате неговите изражения и звуци. То може да се опита също да ви имитира. Пробвайте.

Реагирайки, когато бебето издава звуци или се опитва да каже нещо ще го накара да научи за важността на езика и комуникацията. Това също ще му помогне да разбере причината и ефекта. Това е важно и за самомнението му, също така. Ще започне да разбира, че това което казва има значение. Развиите това, което казва и се опитате да му придадете смисъл. Например, може да кажете: „Да, това е топка“ и скоро неговото „топ“ ще стане „топка“.

Време ли е за твърда храна?

През първите четири до шест месеца от живота му, бебето черпи всички нужни хранителни вещества от кърмата или адаптираното мляко. Въпреки това, родителите често са нетърпеливи да захранят децата си с твърда храна. Вярно е, че хранопровода на бебето е вече по-развит и изглежда благоприятно времето за захранване с по- твърда храна като пюренца или зърнени храни. Но има важни причини и за отлагането на това захранване.

По- късното захранване може да намали вероятността от евентуални алергични реакции и освен това не може да разчитате на това че захранването с твърда храна ще помогне на бебето да спи през нощта.

Дебата на тема кога трябва да започне захранването с твърди храни продължава. Ако не сте сигурни кога да ги включите в менюто на вашето бебе, посъветвайте се с доктор.

Време за игра

До сега, бебето можеше да играе с ръчички и крачета в продължение на няколко минути. Продължава да извършва едно и също действие отново и отново, докато не стане сигурно в резултата. Тогава ще промени малко нещата, за да види дали и резултата ще се промоени.

Изведнъж ще осъзнаете, че е странно тихо в спалнята и ще надникнете, за да откриете че бебето ви , което до този момент се нуждаеше от вниманието ви за почти всеки момент на събуждане се забавлява само в легълцето си. Може да си дочетете вестника или поне заглавията в него.

Смехът на бебето

Въпреки че плачът е все още най-силната форма на комуникация за бебето, то започва също да развива чувтство за хумор. То може да започне да се смее на приятни изненади, като например показването на лицето ви изпод одеалото или изкачането на играчка от кутия, освен ако не е твърде шумно или стряскащо.

Окуражавайте смеха, кикота и усмивките на вашето бебе чрез забавни физиономии и други такива. Бебетата се радват на различни звуци и не се нуждаете от спецялни инструменти и играчки, за да ги създавате.

Автор www.babycenter.com

Снимка: www.babycentre.co.uk