Бебето на шест месецаИзследва света с ръцете си
Когато стане на около шест месеца (понякога малко по-късно), бебето ви е развило достатъчно добър контрол на главата, за да може да придърпа по някой предмет към себе си. След като се научи как се сграбчва играчка, то ще започне да се упражнява да движи предметите от едната ръка в другата. Освен това може да открие, че да пускаш е не по-малко забавно, отколкото да хващаш. Щом бебето ви схване идеята за причинно-следствената връзка, неговият свят ще стане по-интересен… а вашият – доста по-разхвърлян.
Лява или дясна ръка?
Все още е твърде рано да се каже дали бебето ви ще си служи с лявата или с дясната ръка. На този етап повечето бебета известно време сякаш предпочитат едната ръка, а после другата. Истинското предпочитание към лявата или дясната ръка няма да се определи до 2-3 годишна възраст.

Учи се да се обръща
На този етап повечето бебета са се научили да се обръщат и в двете посоки – важна стъпка в развитието, която вероятно ще ви забавлява и удивлява. Разбира се, обръщането е забавно за бебето, но може да ви струва известни нерви. Дръжте едната си ръка върху бебето, докато му сменяте пелените, и никога не го оставяйте без надзор върху леглото или друга висока повърхност.

Вашето малко общително човече
На този етап бебетата не само толерират чуждото внимание, а и нерядко го предизвикват. Въпреки че скоро можете да очаквате наченките на страх от непознати, шестмесечните бебоци още не делят хората: всеки, който се приближи с повдигнати вежди и широка усмивка, доставя удоволствие на бебето ви и веднага се превръща в приятел. Но не се притеснявайте – бебето ви преди всичко копнее за нежни грижи и внимание от вас.
Освен това бебето ви научава, че неговото поведение, одобрявано от вас или не, предизвиква вашето внимание, така че отсега нататък то ще прави всичко възможно да прикове погледа ви. Засега всяко негово действие е умилително, но след време ще почне да прави бели, за да провокира вашата реакция. Само не забравяйте да го отрупвате с внимание винаги, когато заслужи вашето одобрение.
Едно нещо ще стане ясно: бебето ви започва да разнообразява репертоара си от методи за привличане на вниманието извън изпитания номер с плача. Така че очаквайте да се върти, да издава разни звуци и така нататък. През следващите три месеца то ще развие свой неповторим начин да ви съобщи какво мисли, какво иска и от какво се нуждае.

Игри с редуване
Шестмесечните бебета обожават игрите с редуване, особено онези, които включват звуци и думи. Оставяйте понякога бебето си да води играта и имитирайте неговите „изпълнения“. Когато е ваш ред да водите, добър начин да учите и разсмивате едновременно детето си е да издавате животински звуци („джаф-джаф“, „квак-квак“ и т.н.)

Вашето бърборанче
На шестмесечна възраст бебето ви вижда и чува света почти като вас. Неговите способности за общуване също се развиват бързо и включват пищене, правене на балончета, оперни смени на октавите и бърборене. На тази възраст около половината бебета бърборят, повтаряйки една сричка – като „ба“, „ма“ или „га“, или други съчетания между съгласна и гласна. В редки случаи дори добавят друга сричка, което прави издаваните от тях звуци по-сложни. Можете да насърчавате детето си, като му бърборите в отговор или като превръщате това в игра (овцата прави „бееее“, козата казва „мееее“и т.н.), или пък като слушате така, сякаш разбирате всичко и го намирате за извънредно интересно.
Освен това бебето ви разпознава различните интонации и може да се разстрои, ако му говорите сурово.
Един сигурен начин да доставите удоволствие на бебето си е да напълните чаша вода до средата и да правите балончета със сламка. Звукът и гледката ще го разсмеят.

Стимулиране на сетивата
Бебето ви използва всичките си сетива, за да изследва и опознава своя свят. Постарайте се то да разполага с голямо количество безопасни неща, които да пипа, лапа и върти из ръцете си. Ще му хареса да стиска мека гумена топка, да гали парче изкуствена кожа, да дъвче изстудена играчка за венци и да слуша звънчето от коремчето на някоя плюшена играчка.

Часът на приказките
Aмериканската педиатрична академия препоръчва от този месец нататък всеки ден да четете на детето си; горе-долу по това време на него ще му доставя удоволствие да разглежда книжки с вас. Независимо от възрастта на детето ви, четенето предлага възможност за гушкане и общуване, която е приятна и за бебето, и за родителите му.

Нормално ли се развива детето ми?
Не забравяйте, че всяко бебе е неповторимо и достига различните етапи на физическото си развитие със своя собствена скорост. Този преглед цели само да ви ориентира за уменията ви, които вашето бебе има потенциал да развие – ако не сега, то в скоро време.
А ако бебето ви е преждевременно родено, вероятно ще мине известно време, преди то да започне да прави същите неща като другите деца на неговата възраст. Не се притеснявайте. Повечето лекари оценяват развитието на преждевременно роденото дете спрямо датата на термина, а не спрямо рождената му дата.

Автор www.babycenter.com

Снимка: www.babycentre.co.uk